Pro většinu zdravých lidí je vysokoproteinová dieta držená po kratší dobu zdravotně nezávadná. Přesto je důležité si nejdříve ověřit, zda je právě tato dieta pro vás vhodná. Příliš mnoho bílkovin může ovlivnit to, jak vaše tělo funguje, a zejména to, jak se zbavuje odpadních látek. Zásadní roli v očišťování těla od odpadních látek hrají ledviny. Odvádějí zplodiny metabolismu, kyseliny a přebytečnou vodu z vašeho těla. Pokud ledviny nejsou v dobré kondici, velké množství bílkovin ve stravě si vybírá svou daň.[1]
„Pokud naše tělo získává velké množství bílkovin, zejména živočišných, červené maso, průmyslově zpracované maso a další potraviny s vysokým obsahem nasycených tuků, vytváří se v něm mnohem více kyselin a toxických látek. V důsledku to představuje mnohem větší nároky na naše ledviny a jejich funkci filtrace a zpracování odpadních látek," vysvětluje MUDr. Tomáš Jirka, primář dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Příbrami, a dodává: „Je důležité přizpůsobit příjem bílkovin úrovni ledvinných funkcí. Pokud tomu tak není, jsou zbylé funkční jednotky v ledvinách přetěžovány, což vede postupně k jejich zániku.“
Jak stárneme, je běžné, že se naše ledviny opotřebovávají a nemají již takovou filtrační kapacitu jako dříve. Přidaný stres z vysokoproteinové stravy může přispět k tomu, že ledviny ztratí svou schopnost zpracovávat bílkoviny a ty pak opouští tělo močí bez užitku.[2]
„Při výběru diety je vždy třeba přihlédnout k celkovému stavu našeho zdraví. Vysokoproteinovou dietu nelze například doporučit lidem, kteří trpí chronickou ledvinovou nedostatečností nebo kteří mají v anamnéze ledvinové kameny či některé vzácné genetické stavy, jako je například fenylketonurie. Obecně bych byl velmi opatrný u lidí ve vyšším věku,“uvádí MUDr. Tomáš Jirka, primář dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Příbrami.
Pokud chcete zhubnout a neohrozit přitom vaše ledviny, je třeba se zaměřit na rovnováhu a vyváženost jídelníčku. „Nepřijímat kalorie z jednoho zdroje, kombinovat bílkoviny živočišné a rostlinné, například sojový protein, fazole, ořechy, rybu a libové kuře bez kůže s větším množstvím ovoce a zeleniny,“ doplňuje Dana Sasaková, nutriční terapeutka dialyzačních středisek Fresenius Medical Care. A pamatujte, že vždy je dobré poradit se s lékařem nebo nutričním terapeutem, než provedete jakékoli drastické změny ve svém jídelníčku.