Stačí, když se budete držet pěti základních výživových doporučení, dodržovat několik jednoduchých rad ohledně příjmu sacharidů a pravidelně sledovat hladinu cukru v krvi.
Cukrovka/Diabetes a dobré jídlo
I jako pacient s diabetem na dialýze můžete mít ve svém jídelníčku chutné a výživné potraviny. Pokud víte, co vaše tělo potřebuje, víte, co jíst. A pokud si vyberete ty správné věci, může být váš život lepší. Několik jednoduchých změn v tom, co jíte, vám usnadní život s dialýzou a diabetem a umožní vám užívat si života naplno.
Počítejte sacharidy
Hlavní funkcí sacharidů je ukládání energie v těle. Některé, jako například ty obsažené v cukru, se vstřebávají rychle, jiné složitější sacharidy se rozkládají déle a dodávají energii po delší dobu. Všechny potraviny obsahující sacharidy (např. chléb, obiloviny, těstoviny, rýže, škrobnatá zelenina, ovoce, džusy a mnoho dezertů bez cukru) zvyšují hladinu cukru v krvi, proto je důležité pečlivě řídit jejich příjem. Snažte se během dne jíst přibližně každé tři hodiny (jídla a svačiny). Svačina před spaním (s bílkovinami) pomůže stabilizovat hladinu cukru v krvi v noci!
Jako diabetik se musíte naučit rozpoznat, které potraviny obsahují sacharidy, a umět odhadnout jejich množství. Díky tomu bude celkové množství sacharidů, které sníte, vyvážené s vašimi léky a úrovní fyzické aktivity. Váš dietolog vás možná naučil systém zvaný počítání sacharidů, díky kterému budete mít příjem sacharidů pod kontrolou.
Jsou nějaké potraviny, kterým bych se měl vyhnout?
Jedním z důležitých zdrojů sacharidů v naší stravě jsou obiloviny a výrobky z nich, jako je chléb, koláče nebo müsli. Pokud vám to hladina fosforu dovolí, vybírejte si vícezrnné výrobky (např. pšeničné a žitné), protože díky vysokému obsahu vlákniny jsou velmi syté, a protože jejich vstřebávání je pomalejší, zvyšují hladinu cukru v krvi pomaleji. Vhodnou volbou je také malé množství ovesných vloček.
Totéž platí pro čerstvou zeleninu, brambory, luštěniny, těstoviny, mléko a některé druhy ovoce. Všechny tyto potraviny mají nižší "glykemický index", tedy to, jak rychle a jak moc daná potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi. Vezměte však na vědomí, že některé velmi sladké ovoce, například hroznové víno, má glykemický index poměrně vysoký.
Zatímco v minulosti byl stolní cukr (sacharóza) pro diabetiky tabu, dnes je malé množství "baleného" cukru např. ve formě čokolády jako příležitostná pochoutka v pořádku. Sladkým nápojům a potravinám s vysokým obsahem cukru je stále lepší se vyhýbat, protože cukr se rychle vstřebává a může způsobit prudké zvýšení hladiny cukru v krvi.
Pamatujte si
- sacharidy zvyšují hladinu cukru v krvi,
- pečlivě kontrolujte svůj příjem a počítejte sacharidy,
- místo sladkých nápojů volte vodu a bylinné nebo ovocné čaje v doporučeném množství,
- jezte méně rafinovaných obilovin/cereálií a pokud je to možné, vybírejte si potraviny s nižším glykemickým indexem (GI).
Sledujte hladinu cukru v krvi
Cukrovka/Diabetes znamená, že se vám do krve dostává příliš mnoho cukru. Za normálních okolností je množství cukru v krvi kontrolováno hormonem zvaným inzulín, který produkuje slinivka břišní. Během trávení se mnoho potravin mění na cukr a dostává se do krevního oběhu. Inzulín pomáhá přesouvat cukr z krve do buněk, kde se využívá jako energie. Při cukrovce, protože buď není dostatek inzulínu, nebo vaše buňky na inzulín nereagují, není tělo schopno plně využít cukr v krevním řečišti. Pokud se neléčí, může tato vysoká hladina cukru v krvi neboli hyperglykémie vést až k diabetickému kómatu.
Jako diabetik byste si měl/a sám/a sledovat hladinu cukru v krvi pomocí domácího přístroje na monitorování hladiny cukru v krvi. Pokud jej nemáte, poraďte se o tom se svým lékařem. Tento jednoduchý test vám kdykoli ukáže, zda je vaše hladina cukru v krvi v přijatelném rozmezí. Váš lékař provede další test, který změří průměrnou hladinu cukru v krvi za období tří měsíců. Výsledky vám ukážou, jak dobře kontrolujete svou cukrovku.
Někdy cítím velkou žízeň...
Věděli jste, že nekontrolovaná vysoká hladina cukru v krvi může také zvýšit vaši žízeň? Nezapomeňte, že jako dialyzovaný pacient si musíte hlídat množství tekutin, které přijímáte. Konzumace příliš velkého množství tekutin vede k nadměrné hydrataci, která může mít negativní účinky na váš oběhový systém. Pokud si budete kontrolovat hladinu cukru v krvi a budete ji mít pod kontrolou, pomůže vám to zvládat žízeň a příjem tekutin. Váš dietolog vám doporučí konkrétní příjem tekutin pro vaši individuální situaci.
Potřebuji extra vitamíny?
Dobrý přísun vitamínů je pro pacienty s cukrovkou nezbytný, protože vitamíny mohou absorbovat některé škodlivé látky v krvi. Podívejte se na pět správných stravovacích návyků a užívejte ty vitamíny, které vám lékař výslovně doporučil.
Pamatujte si
- pravidelně sledujte hladinu cukru v krvi.
- vysoká hladina cukru v krvi způsobuje žízeň, snažte se ji dobře kontrolovat.
- zkontrolujte si svůj příjem tekutin u svého dietologa nebo nefrologa.
- pravidelné cvičení vám pomůže vyhnout se vysokým výkyvům cukru.