V raných fázích CKD bývají součástí jídelníčku různé obilniny, zvláště pak celozrnné, dále čerstvé ovoce a zelenina. Nezapomeňte, že ke správnému fungování těla je zapotřebí dostatek energie.
Hlavním zdrojem energie by měly být sacharidy a tuky. Snažte se však udržovat nízký poměr nasycených tuků a cholesterolu - sáhněte raději po nenasycených tucích a olejích (např. po olivovém, řepkovém a rybím tuku).
Jednou ze zásadních změn v jídelníčku bude zřejmě omezení příjmu bílkovin. Tím se napomůže zachování funkce ledvin a sníží se množství nežádoucích látek v krvi. Vysoké procento bílkovin se nachází zejména v mase, rybách, kuřeti, ve vejcích a v mléčných výrobcích.
Dokud budete mít výsledky vyšetření moči v normě, nemusíte nikterak omezovat příjem tekutin. Měli byste však omezit příjem sodíku. Soli váží vodu, proto vaše tělo potřebuje více tekutin. Sodík se nachází převážně v kuchyňské soli a v hotových jídlech (např. v párcích, v konzervách, v mražené pizze), ale obsahuje jej také například chléb, sýr i šunka. Zkuste kuchyňskou sůl nahradit bylinkami a kořením a vařte pokud možno z čerstvých surovin.