Nejvíce energie se získává ze sacharidů a tuků. U některých pacientů se selháním ledvin existuje vyšší riziko zvýšeného cholesterolu. Proto je vhodné vyvarovat se potravinám, které obsahují vysoký podíl nasycených tuků nebo cholesterolu. Údaje o obsahu tuků a cholesterolů lze zjistit na etiketě příslušného výrobku. Vybírejte si kvalitnější nenasycené tuky a oleje (olivový, řepkový, rybí). Trpíte-li cukrovkou, buďte opatrní s příjmem sladkostí a jednoduchých cukrů. Vždy dbejte doporučení nutričního terapeuta, který vám poradí s výběrem správných potravin.
Neobsahuje-li váš jídelníček dostatek sacharidů a tuků, může tělo jako zdroj energie využít bílkoviny. Hrozí však, že se v důsledku uvolnění bílkovin začne spalovat svalová tkáň.
Nedostatečný příjem bílkovin může vést k podvýživě, úbytku hmotnosti, svalové slabosti a podlomenému zdraví. Podvýživa představuje u pacientů s dialýzou značné riziko. Před zahájením dialýzy vám zřejmě váš nefrolog sdělil, abyste v zájmu zachování funkce ledvin dodržovali jídelníček s nízkým obsahem bílkovin. Nyní však máte v oblasti výživy jiné priority. Většina lidí na dialýze by měla jíst co nejvíc kvalitních bílkovin (např. maso, ryby, vejce, drůbež, mléčné výrobky).