Recepty

Ingredience (8 porce/porcí)

Na přípravu dressingu:

  • 4 lžičky mletého koření sumak
  • 4 lžičky horké vody
  • 3 lžičky citrónové šťávy (čerstvé)
  • 2 lžičky sirupu z granátového jablka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 1/2 lžičky sušené máty 175 ml olivového oleje (extra panenského)
  • Mořská sůl 

 

Na salát:

  • 2 pity (20 cm)
  • Mořská sůl
  • 3 rajčata střední velikosti
  • 500 g okurek
  • 6 jarních cibulek
  • 2 malé saláty nebo římský salát
  • 60 ml olivového oleje (extra panenského)
  • Svazek petržele (50 g)
  • Čerstvý portulák (25 g) nebo další salát
  • Čerstvá máta (50 g)
  • Volitelně: Mletý sumak 

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie382 kcal
Tuky30 g
Sodík261 mg
Sacharidy24 g
Bílkoviny5 g
Fosfor83 mg
Draslík447 mg
Tekutiny162 ml

Postup přípravy

Dressing: 
Sumak rozmíchejte ve vodě a nechte 15 minut odležet. Poté přidejte citrónovou šťávu, sirup z granátového jablka, nasekaný česnek, 2 lžičky bílého vinného octa a sušenou mátu. Za stálého míchání pomalu přidávejte olej. Ochuťte mořskou solí.

Na salát: 
Obě pity rozpulte a opečte. Mezitím nakrájejte rajčata, okurku a jarní cibulky na malá kolečka a omytý salát na 2cm proužky.

Pitu natrhejte na malé kousky a vložte je do salátové mísy. Na chleba nalijte olivový olej (aby chleba nenasákl dressingem). Ochuťte solí. V míse smíchejte rajčata, okurku, cibulky, salát a koření a vše zalijte dressingem. Nyní přidejte pitu.

Pokud chcete, můžete hotový pokrm posypat špetkou sumaku.