Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
- 250 ml směsi vody a smetany (100 ml smetany (30 % tuku) + 150 ml vody)
- 20 g másla
- 50 g krupice, kůra z chemicky neošetřeného pomeranče (nastrouhaná)
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 5 bílků
- 70 g cukru
Kompot z rebarbory a červeného pomeranče
- 200 g rebarbory
- 35 g želírovacího cukru (1:2)
- 1 kořen zázvoru
- 1 vanilkový lusk
- 1 červený pomeranč
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie369 kcal
Tuky17 g
Sodík114 mg
Sacharidy32 g
Bílkoviny12 g
Fosfor149 mg
Draslík343 mg
Tekutiny198 ml
Postup přípravy
Směs vody a smetany a máslo přiveďte k varu, vsypte krupici a vařte, dokud krupice nezhoustne. Přidejte pomerančovou kůru a postupně vmíchejte žloutky a celé vejce. Z bílků a cukru ušlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do krupicové směsi. Formy na soufflé vymažte máslem a vysypte cukrem, pak do 2/3 naplňte směsí. Pečte ve vodní lázni v troubě přibližně 12 minut na 180 °C.
Rebarboru omyjte a nakrájejte na malé kousky. Posypte želírovacím cukrem a odstraňte šťávu. Zázvor oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a spolu s podélně rozpůleným vanilkovým luskem přidejte k rebarboře. Přiveďte k varu a vařte asi 1 minutu, pak přidejte na kousky rozdělený pomeranč i se šťávou a opatrně zamíchejte.