Recepty
Ingredience (6 porce/porcí)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 kusy řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 450 ml vody
- 400 g sterilovaných loupaných rajčat
- 2 lilky (baklažány)
- 2 snítky tymiánu
- 50 g slaniny (nakrájené)
- 400 g mletého masa
- 1 lžička sušeného oregana
- Sůl
- Pepř
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte najemno. Omyjte, očistěte a nakrájejte celer.
V pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Zeleninu poduste na středním ohni přibližně 5 minut. Vmíchejte rajčatový protlak a přidejte trochu vody. Nechte pomalu vařit. Přidejte zbývající vodu a rajčata a pomalu vařte na mírném ohni po dobu 20 minut.
Mezitím si omyjte a očistěte lilky a nakrájejte podélně na plátky o tloušťce 1/2 cm. Omyjte tymián, osušte a otrhejte lístky.
Slaninu restujte na rozehřáté pánvi při vysoké teplotě po dobu 2 minut. Vmíchejte mleté maso a restujte přibližně 5 minut, až se maso začne drolit.
Za stálého míchání přidejte do omáčky tymián, oregano, sůl a pepř. Přidejte 1/4 rajčatové omáčky do mletého masa, osolte, opepřete a sundejte z plotny.
Ve větší pánvi rozehřejte zbývající olej. Postupně osmahněte plátky lilku na středním ohni po obou stranách po dobu 1–2 minut až do zezlátnutí.
Vyjměte z pánve a nechte na ubrousku okapat.
Každý plátek lilku natřete jednou lžící masové směsi, zamotejte a upevněte pomocí párátka a vložte do pekáče.
Rozprostřete rajčatovou omáčku okolo závitků a pečte v předehřáté troubě na 180 °C (v horkovzdušné 160 °C, v plynové 2–3) asi 25 minut.
Nutriční tipy
Na ozdobu posypte závitky trochou strouhaného sýra.Nezapomínejte na svoji hladinu draslíku.
Místo mletého masa je možné zařadit jehněčí mleté maso.
Kdo má zvýšit příjem bílkovin ve stravě, může přidat do těsta kousek mozzarelly.
Kdo nemá rád mozzarellu může zvolit sypkou bílkovinu.