Recepty
Ingredience (24 porce/porcí)
Základ z křehkého těsta:
- 250 g mouky
- 150 g másla
- 50 g cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
Sladké pečivo:
- 200 g měkkého másla
- 180 g cukru
- 3 vejce
- 100 g škrobu
- 100 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- trochu mléka, podle potřeby
Poleva:
- 100 g moučkového cukru
- 1-2 lžičky vody
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Na vytvoření základu z křehkého těsta, rychle prohněťte všechny ingredience a vytvořte jemné těsto. Podle potřeby přidejte trochu studené vody. Vytvarujte kuličku, zabalte ji do kuchyňské fólie a umístěte do lednice přibližně na 30 minut. Rozehřejte troubu na 180 °C (horkovzdušnou).
Na vytvoření sladkého pečiva, smíchejte škrob s moukou a práškem do pečiva. Našlehejte máslo s cukrem a postupně vmíchejte vejce. Prosejte a vmíchejte směs mouky. Přidávejte mléko, dokud nevznikne táhlé těsto.
Na pečicí plech nebo tác vložte pečicí papír o rozměru 20 x 30 cm. Křehké těsto vyválejte na pracovní desce posypané moukou a umístěte na plech. Lehce jej vytáhněte přes okraje. Před jeho vyválením můžete dát jednu třetinu těsta stranou a použít ho k vytvoření pěkného a ozdobného okraje, například ve tvaru ruličky, kuliček nebo jako pletený okraj.
Základ pokryjte sladkým pečivem a pečte v troubě přibližně 25 minut, dokud zlatavě nezhnědne. Opatrně sejměte z plechu a nechte vychladnout.
Při výrobě polevy míchejte moučkový cukr a vodu, dokud nebude směs hladce tekutá. Naneste tenkou vrstvou na koláč a ozdobte svým vlastním ozdobným vzorem. Po zaschnutí polevy nařežte koláč na stejnoměrné porce (například příčně na porce 4 x 6).
Smacznego!
Mazurky (množné číslo od „Mazurek“) se připravují právě o Velikonocích, kdy se zdobí a plní džemem, čokoládou nebo cukrovou polevou. Tu můžete použít jako jemnou polevu na celý koláč nebo pomocí ní vytvořit různé vzory. Jednou z možností je čokoládová poleva, ale pozor u této varianty na obsah draslíku.
Nutriční tipy
Jako ozdoba se často používá čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, strouhaná čokoláda nebo hoblinky z kokosu. Také se tvoří speciální velikonoční zdobení, které sice vypadá skvěle, ale je třeba jej před jídlem odstranit, neboť obsahuje mnoho draslíku.