Recepty
Ingredience (8 porce/porcí)
Na salát:
- 2 velké mrkve
- 2 petržele
- 2 pastiňáky
- 1 malý celer
- 1 malá cibule
- 4 velké brambory
- 1/2 kuřecích prsou
- Sůl, pepř
Pro přípravu majonézy:
- 1 žloutek z uvařeného vejce
- 1 lžička hořčice
- 1 syrový žloutek
- 1 malý šálek konopného oleje
Ostatní:
- 800g mraženého hrachu (nebo sterilovaného bez nálevu)
- 600g nakládaných paprik
- 4 nakládané okurky
- 4 vařená vejce
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie275 kcal
Tuky13 g
Sodík610 mg
Sacharidy23 g
Bílkoviny17 g
Fosfor283 mg
Draslík670 mg
Tekutiny306 ml
Postup přípravy
Výborný salát s konopným olejem má své základy v originálním francouzském receptu. V Rumunsku je tento recept upraven a připravuje se jako tradiční pokrm o Velikonocích.
1. Ve velikém hrnci vařte všechny ingredience na salát po dobu 30 - 40 min. Přidejte 5 kuliček pepře a sůl. Po uvaření slijte vodu a vyndejte kuličky pepře.
2. Všechny ingredientce nakrájejte na kostičky a přidejte hrách, nakádané okurky a papriky.
3. Smíchejte ingredience na majonézu a zalijte jí salát. Dobře promíchejte.
4. Nakonec ozdobte zbývající majonézou, nakrájenými vajíčky a sladkou paprikou. Nejlepší je salát podávaný s čerstvým chlebem.