Recepty
Ingredience (2 porce/porcí)
- 1 malá mrkev
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 malá brambora (140 g)
- malá libová mletá vepřová panenka (60 g)
- středně libové mleté hovězí maso (60 g)
- 60 ml bílého vína
- 50 ml vody
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- tymián a rozmarýn, pepř
- muškátový oříšek
- extra panenský olivový olej
- 1 lžíce margarínu
- trochu plnotučného mléka (25 ml) (3,5% tuku)
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Nakrájené brambory a zeleninu vložte do vlažné vody a nechte minimálně 2 hodiny namáčet. Vodu poté slijte a dvakrát povařte, přičemž pokaždé vyměňte vodu. Nakrájejte česnek, cibuli a mrkev. Připravte bramborovou kaši - brambory rozmačkejte s mlékem a margarínem, ochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Postupně přidávejte vodu, abyste získali požadovanou hustotu kaše. Na pánvi s olivovým olejem osmažte na prudkém ohni maso dohněda (cca 2-3 minuty). Přidejte nakrájenou zeleninu, lžíci rajčatového protlaku, snítku tymiánu a rozmarýnu. Nechte smažit 10-15 minut, přidejte víno s vodou a dále smažte, dokud omáčka nezhoustne (asi 15-20 minut). Před podáváním odstraňte tymián a rozmarýn, maso vložte do mísy, překryjte bramborovou kaší a na pár minut vložte do trouby grilovat.
Nutriční tipy
Pokud potřebujete pokrm osolit, pak pouze podle pokynů vašeho nefrologa a před koncem vaření. Pamatujte také prosím na to, že můžete zkusit zaměnit sůl za bylinky a koření. Pokud přidáte na pánev k masu lžíci jakéhokoliv džemu z červeného ovoce, docílíte nového kontrastu chutí a vůní. Pro zajímavější servírování můžete použít cukrářský zdobicí pytlík, pomocí něhož vytvarujete bramborovou kaši např. do „pusinek“.