Recepty

Sekaná pečeně

Sekaná pečeně

středně obtížné
Původ: Španělsko

Ingredience (2 porce/porcí)

  • 1 malá mrkev
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá brambora (140 g)
  • malá libová mletá vepřová panenka (60 g)
  • středně libové mleté hovězí maso (60 g)
  • 60 ml bílého vína
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • tymián a rozmarýn, pepř
  • muškátový oříšek
  • extra panenský olivový olej
  • 1 lžíce margarínu
  • trochu plnotučného mléka (25 ml) (3,5% tuku)

Nutriční hodnoty (v jedné porci)

Kalorie327 kcal
Tuky21 g
Sodík109 mg
Sacharidy16 g
Bílkoviny14 g
Fosfor180 mg
Draslík756 mg
Tekutiny199 ml

Postup přípravy

Nakrájené brambory a zeleninu vložte do vlažné vody a nechte minimálně 2 hodiny namáčet. Vodu poté slijte a dvakrát povařte, přičemž pokaždé vyměňte vodu. Nakrájejte česnek, cibuli a mrkev. Připravte bramborovou kaši - brambory rozmačkejte s mlékem a margarínem, ochuťte pepřem a muškátovým oříškem. Postupně přidávejte vodu, abyste získali požadovanou hustotu kaše. Na pánvi s olivovým olejem osmažte na prudkém ohni maso dohněda (cca 2-3 minuty). Přidejte nakrájenou zeleninu, lžíci rajčatového protlaku, snítku tymiánu a rozmarýnu. Nechte smažit 10-15 minut, přidejte víno s vodou a dále smažte, dokud omáčka nezhoustne (asi 15-20 minut). Před podáváním odstraňte tymián a rozmarýn, maso vložte do mísy, překryjte bramborovou kaší a na pár minut vložte do trouby grilovat.

Nutriční tipy

Pokud potřebujete pokrm osolit, pak pouze podle pokynů vašeho nefrologa a před koncem vaření. Pamatujte také prosím na to, že můžete zkusit zaměnit sůl za bylinky a koření. Pokud přidáte na pánev k masu lžíci jakéhokoliv džemu z červeného ovoce, docílíte nového kontrastu chutí a vůní. Pro zajímavější servírování můžete použít cukrářský zdobicí pytlík, pomocí něhož vytvarujete bramborovou kaši např. do „pusinek“.