Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
- 400 g pstruha
- 2 stroužky česneku
- 50 g mouky
- 100 g mandlí
- 100 ml smetany
- šťáva z ½ citronu
- 100 g másla
- 500 ml ochuceného olivového oleje (s estragonem, rozmarýnem nebo tymiánem)
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Kalorie686 kcal
Tuky58 g
Sodík76 mg
Sacharidy12 g
Bílkoviny31 g
Fosfor390 mg
Draslík629 mg
Tekutiny102 ml
Postup přípravy
Rybu očistěte a několikrát podélně nařízněte, pokapejte citronovou šťávou a potřete ochuceným olejem. Nechejte 20 minut odpočinout. Poté rybu osušte ubrouskem, obalte v mouce a opečte z obou stran na horkém másle. Vetřete rozmačkaný česnek. K rybě v pánvi přisypejte oloupané mandle a pražte je pár minut do zhnědnutí. Nakonec vlijte smetanu a vařte, dokud nezhoustne. Podávejte s dušenou rýží.
Nutriční tipy
Stejným způsobem můžete připravit i jiné sladkovodní ryby, jako jsou kapr, karas nebo cejn. Dejte prosím pozor při konzumaci mandlí – obsahují nejen vysoké množství fosforu, ale i draslíku. V průběhu jídla užívejte vazače fosfátů.