Recepty
Ingredience (20 porce/porcí)
- 100 ml vody
- 100 ml smetany (30 % fat)
- 80 g másla nebo margarínu
- 500 g bílé mouky
- 1 kostka čerstvého droždí
- 100 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- ½ bio citronu (kůra)
- 1 špetka soli
- 1 vejce (střední velikosti)
- 4 lžíce smetany (na pomazání) (30 % fat)
Na plech:
- Papír na pečení
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Mléko zahřejte a rozpusťte v něm máslo nebo margarín. Do mísy vsypte mouku a rozdrobte droždí. Přidejte zbylé ingredience a pomocí robotu uhněťte těsto. Pracujte nejprve na nejnižší výkon, pak přibližně 5 minut na nejvyšší výkon, abyste získali jemné těsto. Těsto přikryjte a nechejte na teplém místě, dokud zřetelně nevykyne. Plech pokryjte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou asi na 160 °C).
Na lehce pomoučeném povrchu válu těsto rychle znovu prohněťte a rozdělte na tři stejné části, které rozválejte na přibližně 40 cm dlouhé válečky. Ty umístěte na plech a utvořte pletenec ve tvaru copu (vánočky). Pak plech přikryjte a nechte vykynout. Potřete smetanou, dejte do trouby na spodní mříž a pečte asi 35 minut. Upečený pletenec nechte vychladnout.
Nutriční tipy
Těsto můžete rozdělit i na 8 stejných částí a vytvarovat malé bochánky. Teplota trouby zůstane stejná, přičemž čas pečení se zkrátí na asi 20 minut.