Recepty
Ingredience (4 porce/porcí)
- 3 cukety
- 2 bílé pórky
- 1 lžíce kari koření
- 2 lžíce crème fraîche (kysané smetany nebo krémového bílého jogurtu) (30 % tuku)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 krajíce chleba
- 1 svazek bylinek (bouquet garni – petržel, tymián, bobkový list apod.)
- krutony (připravené doma)
- mletý pepř
Nutriční hodnoty (v jedné porci)
Postup přípravy
Cukety oloupejte a nakrájejte na plátky. 1 litr vody přiveďte spolu sbylinkami k varu. Pórek očistěte a nakrájejte na kolečka. V hrnci rozehřejte lžíci olivového oleje a pórek na něm 3 minuty opékejte. Poté ho posypejte kari kořením a zamíchejte. Přidejte cuketu, vývar a pepř. Znovu přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte dalších 30 minut. Nechte vychladnout a rozmixujte na jemné pyré. Přidejte crème fraîche (kysanou smetanu nebo jogurt) a znovu krátce promíchejte. Uložte na hodinu vychladit do lednice. Chléb nakrájejte na malé kostičky a na pánvi dohněda opečte na zbylé lžíci olivového oleje. Těsně před podáváním nalijte do misek nebo vysokých sklenic a přidejte pár krutonů. Podávejte vychlazené.
Nutriční tipy
Chcete-li snížit obsah draslíku u tohoto pokrmu, nakrájenou cuketu nejprve namočte na 2 hodiny do vlažné vody, kterou poté vylijte.